onsdag 18. januar 2012

Raw chocolate chip cookies med mandelmelk

"Vanlig sunn mat", hva er egentlig det? For meg som nesten ikke har spist brød eller drukket melk de siste 7 årene er vel det konseptet litt anderledes enn for nordmenn flest. Kanskje burde jeg bodd et sted der det vokser kokosnøtter og tropiske frukter villt. Jeg mener at det norske kostholdet slik vi ser det idag er ikke nødvendigvis så sunt, og jeg har funnet en diett som passer veldig bra for meg. Mange blir nervøse når jeg sier jeg ikke drikker melk foreksempel; "hvor skal jeg få kalsium fra hvis jeg ikke drikker melk?" lurer mange på. Næringen som mange nordmenn finner i foreksempel melken sin finner jeg fra andre kilder. Jeg er opptatt av at maten jeg spiser i størst mulig grad skal være nyttig for kroppen og etterlate meg en følelse av velbehag, og jeg prøver å spise det jeg føler for for og ikke ut av vane, på den måten får man stor matglede!


Jeg ekspreminterer mye med Raw Food og kjernesunn mat og bruker naturlige råvarer når jeg lager mat, kaker og godteri uten sukker, melk og hvetemel.


Du tror det kanskje ikke, men den oppskriften jeg kommer med her er en med bare naturlige ingredienser og helt fri for mel, sukker og kumelk men har enda en "ulovlig" god smak! Er du glad i å kose deg på den amerikanske måten med Cookies and Milk, er dette et utrolig godt alternativ, og det er langt ifra så tungt for magen. Har du foreksempel sukkersyke, laktose- eller glutenintoleranse er denne oppskriften for deg å nyte så mye du vil av. Dette er også en økonomisk oppskrift fordi man bruker pulpen av mandlene man lagde mandelmelken ut ifra i cookiesene.








Hovedingrediensen her er mandler som er en veldig næringsrik nøtt med forskjellige vitaminer og mineraler. Den inneholder foreksempel vitamin- e som blant annet beskytter huden mot frie radikaler. Mandler har også kalsium i seg og derfor kan mandelmelk være et alternativ til kumelk ved brødmåltider. Til mandelmelken bruker jeg en genial nøttemelk pose, den får du kjøpt veldig billig her, hvis ikke du har det kan du bruke et rent og tynt kjøkkenhåndkle.


Dette er min oppskrift på mandelmelk:


  • 2,5 dl mandler bløtlegges over natten (cirka 12 timer)
  • 2 medjool dadler
  • 1/2 ts økologisk vaniljepulver
  • 5 dl vann
Kjør alt sammen i en blender. Legg nøttemelk posen ned i en krukke og hell deretter over massen. Sil ut all væske, hjelp til med hendene. Du kan gjøre den mer eller mindre søt ved å fjerne eller tilsette dadler. Voila!

Chocolate Chip Cookies:
  • Mandelpulpen som er igjen fra nøttemelk posen
  • 1 banan
  • 2,5 ss kokosolje
  • 6 medjool dadler 
  • 1 ss Agave nektar (eller annen søtning med lav GI)
  • Strøss med kanel
Kjøres sammen i en food prosessor. Ta det over i en bolle. 

Chocolate Chips:
  • 5 gram kakaosmør
  • 2 ss kokosolje
  • 1 strøss med vaniljepulver
  • 2,5 ss økologisk kakaopulver
Smelt kakaosmøret i vannbad, tilsett kokosolje og når de ingrediensene er smeltet sammen tilsetter du resten. Rør rundt med en liten visp for å få det jevnt. Ta så fram et stort fat eller et stekebrett og legg et bakepapir (viktig) i bunnen, hell massen med sjokolade på og sett til avkjøling i fryseren. Ta det ut etter 5 minutter, knekk det opp i bittesmå biter før du heller de over i bollen med deigen. Når du har rørt det inn i deigen kan du forme det til små cookies.

Du kan spise disse rå og ustekte med en gang. Jeg gjorde det med et par av de og det var veldig godt, men jeg la også noen av de i dehydrator i 10 timer på 45 grader. En dehydrator er en tørkeovn og brukes mye innen raw food for å langsomt tørke maten under 50 grader slik at vitaminene, mineralene og enzymene i maten bevares.


Nyt med god samvittighet!


2 Kommentarer:

Ludoland

Så bra Cathrin. Jeg digger at du skal blogge. Disse cookiene skal prøves. syns du de var best i dehydratoren eller råe?

Be kind to yourself

Godt spørsmål Camilla! Disse syns jeg helt klart ble best råe, før de ble puttet i dehydratoren, selvom da ble de ikke crunchy slik de ble litt i dehydrator :) Liker bloggen din min gode venn!

Legg inn en kommentar